Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Dag van de duurzaamheid – hoe financier ik mijn duurzame energieproject?

Op 10 oktober 2019
Dag van de duurzaamheid – hoe financier ik mijn duurzame energieproject?

Tijdens de Dag van de duurzaamheid staan we stil bij het klimaat en de activiteiten van ondernemers om de energietransitie te versnellen. Nederland is met zijn waterwerken, windmolenparken en laadnetwerk voor elektrische auto’s al een koploper op dit gebied. Maar niet alle geldverstrekkers zijn happig op het financieren van ondernemers met energieprojecten. Waar de banken stoppen, gaat ActivFinance verder. Wij ondersteunen en adviseren ondernemers met innovatieve ideeën. Loop je tegen een onzichtbare muur aan? Stop met zoeken en laat ons helpen jouw energieproject te realiseren!

Projecten om duurzame energie op te wekken komen steeds vaker van de grond. Toch is het financieren van duurzame energie- en besparingsprojecten niet zo vanzelfsprekend. Ook vandaag de dag zijn er nog vele projecten waarvoor financieringsvraag en -aanbod niet goed op elkaar aansluiten. Wat zijn de knelpunten om een financiering van de grond te krijgen? Waar beoordeelt de geldverstrekker jouw kredietaanvraag op? ActivFinance helpt je bij het beantwoorden van deze vragen en zet alvast een paar belangrijke punten op een rij.

Cash flow

Bij projectfinanciering kijkt de bank naar de voorspelde cash flow (kasstroom) van het project. Er moet een gezonde balans zijn tussen de inkomsten en uitgaven van het project voordat een lening verstrekt wordt. Hoe stabieler de kasstroom, hoe beter de beoordeling van uw kredietwaardigheid. Bij een minder stabiele kasstroom kan de bank vragen om extra zekerheid in de vorm van onderpand of een waarborg. Ook bepaalt de kasstroom hoeveel eigen vermogen je moet investeren in het project.

Omvang van de financiering

Uiteraard worden innovatieve ondernemers gestimuleerd in het opzetten van hun eigen projecten. Toch komt het voor dat ondernemers zich verenigen in een energiecoöperatie. Door samen in een duurzaam project te stappen kun je de slagingskans van de kredietbeoordeling vergroten. Sommige banken vereisen namelijk een bepaalde omvang van de financieringsaanvraag. Bij innovatieve eigendomsstructuren, zoals energiecoöperaties, zijn de contracten tussen aanbieders en afnemers niet altijd solide, waardoor de business case onvoldoende overtuigend is. Bij kleine projecten zijn de transactiekosten vaak te hoog in relatie tot het te financieren bedrag (en daarmee is de mogelijkheid voor de financier om de inspanning terug te verdienen beperkt). Standaardisatie en bundeling van projecten kan helpen, maar dat blijkt in de praktijk niet eenvoudig.

Risico

Een project heeft niet alleen financieel draagvlak nodig. Het is voor de bank ook van belang dat jij en alle betrokken partijen een bepaalde mate van deskundigheid bezitten en goed management voeren. Door onbekendheid met de techniek kunnen financiers de risico’s slecht inschatten.

ActivFinance regelt de financiering voor jouw duurzame project

Heb jij een financiering nodig voor je energieproject of investeringsobject? ActivFinance denkt graag met jou mee over de geschikte financieringsvorm en hoe deze geregeld kan worden. Wij kijken naar wat de financier nodig heeft en helpen jouw financiering van de grond te krijgen. Ontwikkelaars van energieprojecten bieden wij informatie over wat financiers van hen verwachten, daarmee wordt de vraag naar financiering scherper geformuleerd en dus kansrijker. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Samen maken we de eerste stap naar een duurzame toekomst!

Neem contact op Kijk op onze website

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000