Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Hoe financier ik de groei van mijn onderneming?

Op 11 oktober 2019
Hoe financier ik de groei van mijn onderneming?

Hoe kom je als ondernemer aan het geld om je groeiplannen te financieren? Wie weet heb je al een waterdicht businessplan klaarliggen waarmee jouw bedrijf als een speer gaat groeien. Maar het enige wat nog ontbreekt is een financiering. Opgetogen stap je naar je bank, om een uur later alsnog met lege handen op straat te staan. Een geldschieter moet jou begrijpen. Ren dus niet direct naar de bank, laat ActivFinance met je meedenken. Samen weten we meer dan één!

Denk voorruit

Veel ondernemers die wij spreken zijn enorm ambitieus. Dat is super. Maar zelfs de langste reis begint met een eerste voetstap. Een klein bedrijf dat via hard werk opgroeit. Het is de kunst om een aantal stapjes vooruit te denken. Neem hierin ook de gewenste financieringsstructuur en de benodigde stappen in mee. Want een goed businessplan is het halve werk. Dit vertelt je namelijk hoeveel liquiditeit en investeringsruimte nodig is om je plannen te realiseren. Vervolgens is de vraag welke financieringsbronnen er zijn – en welke bij jou passen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Financiële hefboomwerking

Er is sprake van een financiële hefboomwerking wanneer de inkomsten hoger liggen dan de rentekosten over het vreemd vermogen. Door geld te lenen en hiermee een opbrengst te genereren die hoger is dan de rentekosten kan een ondernemer zijn rentabiliteit op het eigen vermogen vergroten. Het is dus de kunst – zeker bij een groeiend bedrijf - om dit optimaal te benutten, want dan is er sprake van een maximale, gezonde leencapaciteit van een onderneming.

De gouden balansregel

Een gouden regel bij het financieren van de bedrijfsgroei? Stem de looptijd af op de economische levensduur. Stel dat je een graafmachine aanschaft met een levensduur van ongeveer drie jaar. Financier deze machine dan ook op drie jaar. Je houdt dan de gouden balansregel aan. Dit betekent dat het vermogen qua looptijd zoveel mogelijk afgestemd wordt op de omlooptijd van de activa.

Mercedes-Benz Vito

Vaak zijn de materiële vaste activa gefinancierd met kortlopende schulden. Bijvoorbeeld een Mercedes Vito bestelbus, bulldozer of grote ICT investering die van de bankrekening c.q. uit de rekening-courantlimiet is betaald. Terwijl die bedragen eigenlijk bedoeld zijn om de wekelijkse rekeningen te betalen! Door deze objecten voortaan te financieren kun je het geld dat onnodig vastzit weer vrijmaken. Dit kan voor zowel nieuwe als gebruikte bedrijfsmiddelen. Zo hoef je niet ineens een grote uitgave te doen, blijft je liquiditeit gegarandeerd en kun je daar je budgettering op aanpassen.

Groeifinanciering

Groeikapitaal brengt jouw onderneming naar de volgende ondernemingsfase. Groei heeft een omzet verhogend effect en werkt positief op het werkkapitaal, maar het moet wel gefinancierd worden. Groeikapitaal kan onder meer gebruikt worden voor het aannemen van personeel, het uitzetten van marketingactiviteiten, het optimaliseren van het productieproces of voor die eerste stappen in het buitenland.

Om een passende financiering te regelen is het nodig om in te schatten hoe hard en wanneer de onderneming groeit. Wees vooral niet te voorzichtig of te optimistisch – anders moet je op korte termijn weer uitbreiding aanvragen of kun je de aflossings- en renteverplichting van de nieuwe financiering niet aandragen.

De juiste financiering

Met de juiste financiering versnel je de groei van je bedrijf. Maar wat is de ‘juiste’ financiering? Dat is afhankelijk van de situatie van je bedrijf en je toekomstplannen. Anders dan de traditionele benadering op financieringen, kijken wij naar jouw bedrijfsvoering, groeiplannen en huidige financieringsstructuur. Jouw ambities van het ondernemerschap combineren we met de huidige financieringsmogelijkheden.

De ideale financieringsstructuur is vaak een combinatie van verschillende financieringsvormen, ook wel een ‘pizzafinanciering’ genoemd. Bijvoorbeeld een deel als langlopende zakelijke lening, een deel kortlopend/flexibel met een rekening-courant krediet, aangevuld met een subsidie- of financieringsregeling van de rijksdienst voor ondernemend Nederland, een deel via equipmentlease en tot slot een deel via crowdfunding om meer draagvlak voor de totaal benodigde financiering te creëren.

Crowdfunding

Crowdfunding is een mooi middel om een idee te polsen bij het publiek en de mogelijkheden voor marketing, kennisdeling en binding met je achterban te delen. En niet te vergeten zijn er veel (private) investeerders actief die graag investeren in een innovatief bedrijf. Dit is aantrekkelijk omdat deze bedrijven niet alleen geld meebrengen maar ook kennis, ervaring en netwerken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar de beste financiering is vaak een combinatie van velen.

Persoonlijke kennismaking

Er zijn honderden mogelijkheden om een investering te financieren. Als ondernemer ga je voor een financiering niet meer standaard naar je huisbank. Daarom investeert ActivFinance in een persoonlijke kennismaking. Want elkaar begrijpen werkt beter onder het genot van een kop koffie dat je meteen inzicht oplevert. Wij delen graag vrijblijvend onze kennis, ervaring en netwerk!

ActivFinance helpt je verder

Waar de bank stopt, helpt ActivFinance je verder. Wij beschikken over meer dan 85 financieringsbronnen, waaronder een breed pallet aan alternatieven. Ben je op zoek naar een deskundige sidekick die jouw bedrijfsfinanciering realiseert? Of iemand die eens vrijblijvend inventariseert wat de mogelijkheden zijn? Dan ben je bij ons aan het goede adres!

Neem contact op Kijk op onze website

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000