Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Je onderneming is niet levensvatbaar. Wat betekent dat eigenlijk?

Op 29 januari 2021
Je onderneming is niet levensvatbaar. Wat betekent dat eigenlijk?

We worden steeds vaker geconfronteerd met de term ‘levensvatbaar’. Het gaat dan om hoe levensvatbaar een onderneming is. Maar wat houdt dat precies in en hoe kom je er achter of dit voor jouw bedrijf ook geldt? Bepalen of je bedrijf gezond is, is een eerste stap bij het bepalen van de strategie in tijden van crisis.

Ook in de regio Hilversum en het Gooi zien we dat veel ondernemers door de coronacrisis in zwaar weer zitten. Natuurlijk wil je er alles aan doen om je bedrijf door moeilijke tijden te loodsen, maar dan moet je eerst bepalen hoe het ervoor staat met de onderneming.

Een bedrijf is levensvatbaar als het voor langere tijd winstgevend is én aan de financiële en organisatorische verplichtingen kan voldoen. En dat is erg belangrijk als je succesvol een financiering wil aanvragen. Op het moment dat je zelf inzicht hebt in de levensvatbaarheid, kan je ook een eventuele financier of leverancier overtuigen dat je bedrijf gezond is. De levensvatbaarheid bepaal je door te kijken naar de cijfers over 5 factoren: rentabiliteit, vermogen, liquiditeit, cashflow en privé-inkomen. Bij niet-financiële factoren gaat het over de ondernemer(s), de onderneming en omgevingsfactoren.

Rentabiliteit

Rentabiliteit geeft de winstgevendheid van een bedrijf aan. Hierbij wordt de winst vergeleken met het gemiddeld totaal geïnvesteerd vermogen. Dit bereken je door het vermogen op 1 januari op te tellen bij het vermogen op 31 december en door 2 te delen. Hoe hoger het rentabiliteitspercentage, hoe hoger de winst.

Vermogen

De verhouding tussen eigen vermogen en totale vermogen wordt solvabiliteit genoemd. Vreemd vermogen staat voor het geld dat je onderneming heeft geleend. Eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden. De verhouding tussen deze twee laat zien hoe afhankelijk je bedrijf is. Een hogere solvabiliteit betekent minder risico voor de financier. Maar solvabiliteit zegt niet alles. De norm die financiers hiervoor hanteren verschilt per type onderneming. Solvabiliteit is dus iets anders dan liquiditeit: je kunt veel eigen vermogen hebben (solvabiliteit) zonder een cent op de bankrekening (liquiditeit).

Liquiditeit

Bedrijven berekenen de liquiditeit om erachter te komen of ze voldoende geld in kas en op de bankrekening hebben om hun schulden op korte termijn te kunnen betalen. Denk bijvoorbeeld aan openstaande rekeningen, belastingen en rente over kortlopende leningen. De liquiditeit van je onderneming is op verschillende manieren te berekenen.

Cashflow

De cashflow is het verschil tussen ontvangsten en uitgaven gedurende een periode. Dit geeft een indicatie voor het cash genererende vermogen van een onderneming. Zijn je uitgaven groter dan je ontvangsten? Dan is je kasstroom negatief. Je hebt dan aanvullende financiering nodig. Zijn de ontvangsten groter dan de uitgaven? Dan heb je een positieve kasstroom.

Privé-inkomen

Een onderneming moet voldoende inkomen opleveren. Banken houden een minimumgrens van 30.000 aan als richtlijn. Heb je een lager inkomen? Dan moet je een financier overtuigen dat met een (tijdelijk) lager inkomen je privéverplichtingen kunt blijven voldoen. Vaak helpt het om een privébegroting te maken.

Als laatste spelen ook andere factoren een rol, zoals jouw manier van ondernemen en niet te vergeten omgevingsfactoren. Denk hierbij aan kansen bij nieuwe technologie, maar ook bedreigingen zoals een pandemie. Dit zijn wel zaken waar je zelf weinig invloed op hebt. Wil je meer weten over hoe een financier naar jouw onderneming kijkt? Wil je weten welke informatie er nodig is om een financier te kunnen overtuigen van je kredietaanvraag? De experts van ActivFinance helpen je graag verder. Wij zijn dé experts in financieringen in de regio Utrecht, Almere, Gooi- en Vechtstreek en verder.

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000