Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Miljard extra kredietruimte voor mkb dankzij afschaffen van verpandingsverbod

Op 4 juni 2020
Miljard extra kredietruimte voor mkb dankzij afschaffen van verpandingsverbod

Goed nieuws voor mkb’ers die dringend op zoek zijn naar extra kredietruimte. Dat komt eraan! Er ligt namelijk een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer waarmee eindelijk een einde wordt gemaakt aan verpandingsverboden. Daardoor moet er in de toekomst meer financiële ruimte ontstaan voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Opheffen verbod

Anders dan in sommige landen om ons heen is het in Nederland mogelijk dat de overdracht of verpanding van vorderingen op naam (zoals vorderingen op handelsdebiteuren) contractueel wordt uitgesloten. Financiers zijn over het algemeen minder bereid om financiering te verschaffen als zij geen pandrecht op de vorderingen van de kredietnemer kunnen krijgen. Volgens de wetgever leidt dit ertoe dat het MKB een kredietruimte misloopt van circa € 1 miljard. En dat is onwenselijk.

Vandaar dat er nu actie wordt ondernomen. Minister Dekker van Rechtsbescherming wil het gebruik van verpandingsverboden opheffen. Minister Dekker: “Door deze belemmering weg te nemen krijgen bedrijven meer ruimte om hun activiteiten te financieren”. Het opheffen van verpandingsverboden zal ervoor zorgen dat ondernemingen beter financierbaar zijn.

Wat is een verpandingsverbod?

In principe zijn alle vorderingen over en weer overdraagbaar. Dit betekent dat een vordering op een debiteur overgedragen of verpand kan worden aan een ander. Bedrijven maken vaak gebruik van een financiering via bijvoorbeeld een bank. Daartegenover verlangt de financier de zekerheid dat de lening ook echt wordt terugbetaald. Dit doet de bank o.a. door de vorderingen op debiteuren van het bedrijf te bezwaren met een pandrecht. Voldoet het bedrijf niet aan de betalingsverplichtingen, dan kan de financier zich hiermee verhalen op de vorderingen op debiteuren van het bedrijf. Wanneer er een verpandingsverbod wordt bedongen, dan mogen partijen hun vordering niet verpanden aan een derde.

Verpandingsverboden komen in praktijk steeds vaker voor. Met name grote opdrachtgevers zoals woningcorporaties, lokale overheden en grote ondernemingen leggen deze op aan hun (vaak minder grote) opdrachtnemers of leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf.

1 miljard

Het opheffen van verpandingsverboden moet er toe leiden dat ondernemingen meer ruimte krijgen om te investeren en innovatieve plannen te financieren. Alleen al voor het mkb zou dit kunnen leiden tot een extra kredietruimte van bijna € 1 miljard, en dit is nog maar een schatting. De afschaffing van het verpandingsverbod bevordert ook de concurrentiepositie van Nederland, want in omliggende landen gelden vorderingen wel als dekking in het financieringsverkeer. Het wetsvoorstel helpt bedrijven bij het vinden van financiering omdat zij hun vorderingen weer kunnen gebruiken als onderpand. Zeker in deze tijd van corona is dat bijzonder belangrijk. Eerder riep de overheid al diverse regelingen in het leven zoals de Klein Krediet Corona (KKC) en de BMKB-C.

ActivFinance adviseert voor jou de beste financieringsmix

ActivFinance kijkt graag samen met jou naar de mogelijkheden voor extra kredietruimte op basis van openstaande facturen. De voorfinanciering van openstaande facturen is bij sommige financiers al binnen één werkdag geregeld. Zo krijg jij de ruimte om datgene te doen waar jij het beste in bent: ondernemen! Is er een betere financieringsmix mogelijk? Dan zullen wij jou dat adviseren. Een perfecte financiering moet namelijk volledig aansluiten op de huidige én toekomstige bedrijfssituatie. Zet jezelf als ondernemer niet schaakmat. Denk goed wat je met je laatste zekerheid doet. Je kunt de zekerheden maar één keer aan een financier vergeven!

Neem contact op Kijk op onze website

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000