ActivFinance blog
Moderne businessmodellen komen sterker de crisis door

Bedrijven met een modern businessmodel zijn beter bestand tegen de huidige crisis en hebben meer kans op succes op de post-corona markt. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in MIT Sloan Management Review. Maar waar kun je een modern en flexibel businessmodel eigenlijk aan herkennen? In deze blog geeft ActivFinance toelichting en een aantal handige tips hoe je je eigen businessmodel kunt bijsturen.
Kenmerken
Voor veel bedrijven is de toekomst onzeker. En dan geldt: hoe buigzamer je businessmodel, des te minder schade je incasseert. Met een modern businessmodel kijk je naar de huidige marktsituatie en kun je beter inspelen op de kansen die er wél liggen. Hoe flexibeler je bedrijf, des te sneller je de rentabiliteit op de rit krijgt en weer kan uitkijken naar groei. De kernelementen van een van deze 'moderne businessmodellen' (MBM) zijn volgens het onderzoek:
- Een community van actieve gebruikers waarvan de interactie bijdraagt aan een netwerkeffect;
- Een marktplaats dat vraag en aanbod van producten/diensten slim samenbrengt;
- Gestructureerde data huishouding t.b.v. klantinzichten en personalisering van het aanbod.
Met name voor kleine ondernemers en startups met minder werkkapitaal kan het beter zijn om een modern businessmodel in plaats van een klassiek businessmodel te hanteren.
Lees ook: Wat is de beste strategie tijdens de coronacrisis?
Verdienmodel
Het verdienmodel is een van de belangrijkste onderdelen van het businessmodel. Voor elk goed plan is een passende financiering beschikbaar. Denk bij elke alinea die je schrijft: zou ik hier zelf geld in investeren? Het business- of verdienmodel is vaak leidend voor veel beslissingen van vermogensverschaffers. Maak je met je onderneming voldoende omzet en winst en is je financieringsaanvraag toch afgewezen? Grote kans dat het komt door jouw businessmodel.
Beoordeling van de bank
Tijdens de financieringsaanvraag brengt de bank jouw financiële situatie in beeld, berekent een aantal ratio's en oordeelt of je wel of niet in aanmerking komt voor een lening. Als de bank de aanvraag heeft afgewezen, vraag dan gerust aan jouw accountmanager waarom dit is. Die zal deze vraag graag voor jou beantwoorden. Dat zijn ze namelijk verplicht omdat de financiers zich hebben verbonden aan de gedragscode kleinzakelijk financiering.
Maak op basis van het antwoord een nieuw plan dat een ander licht werpt op jouw cijfers en specifieke ratio's. Want een financier kijkt niet alleen naar jouw winstcijfers, maar ook naar de kasstromen en de ambitie die jij hebt vastgelegd in jouw businessmodel en de manier waarop jij dit wil bereiken.
Lees ook: Tips om je onderneming gezond te houden
ActivFinance is financieringsspecialist
ActivFinance weet als geen ander waar een financieringsaanvraag aan moet voldoen. Als sidekick werken we graag samen met de ondernemer én accountant om de financieringsmogelijkheden te bekijken. Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Maak geheel vrijblijvend een afspraak!