Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Slim investeren: 3 tips voor een levensvatbaar investeringsplan

Op 30 april 2021
Slim investeren: 3 tips voor een levensvatbaar investeringsplan

Als ondernemer denk je ongetwijfeld na over de groei van je bedrijf. Je hebt een idee, en daar zijn investeringen voor nodig. Maar investeren in onzekere tijden kan best spannend zijn. Begin daarom met het maken van een investeringsplan. Daarmee breng je de kosten in kaart en maak je meer kans om een financiering goedgekeurd te krijgen. Maar wat is een investeringsplan eigenlijk? En waar moet je op letten bij het opstellen ervan? ActivFinance geeft je 3 tips om een goed overzicht te maken en je slagingskans bij de bank te vergroten.

Wat is een investeringsplan?

Met een investeringsplan, ook wel een investeringsbegroting genoemd, maak je een totaaloverzicht van de investeringskosten die je verwacht nodig te hebben voor je bedrijf. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de investering in digitalisering, de aanschaf van machines of het financieren van een nieuw bedrijfspand. Met een goed doordacht investeringsplan kom je minder snel voor verrassingen te staan. Ook heb je een sterker verhaal als je de bank moet overtuigen om een financiering te verschaffen.

Tip: Maak een verdeling tussen vaste en vlottende activa

Bij een goed overzicht hoort een logische indeling. Maak daarom in je investeringsplan een onderscheid tussen vaste activa en vlottende activa. Daarmee kun je zien in welke investeringen je geld het langst ‘vastzit’. Met vaste activa worden investeringen bedoeld die voor meerdere jaren meegaan in je onderneming, zoals een bedrijfsauto of gebouw. Vlottende activa is kapitaal dat niet langer dan één jaar meegaat, zoals voorraden met een hoge omloopsnelheid of geld dat je ontvangt van debiteuren.

Tip: Kijk kritisch naar de haalbaarheid van de investering

Hoe mooi je plannen ook zijn, het is niet altijd vanzelfsprekend dat de investering die je verwacht te doen ook haalbaar is. Kijk daarom kritisch naar de kosten van de investering; is het wel reëel? Verwacht je dat je bedrijf er echt op vooruit gaat? ActivFinance denkt graag met je mee.

Tip: Houd rekening met bijkomende en onvoorziene kosten

Bij een investering krijg je vaak te maken met bijkomende kosten. Denk aan notariskosten bij de aankoop van een bedrijfspand of installatiekosten van een nieuwe machine. Vergeet dit soort kosten dus niet op te nemen in je begroting. Daarnaast kun je tegen onverwachte kosten oplopen, zoals een langdurig zieke werknemer of klanten die niet betalen. Deze tegenvallers kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt je er wel op voorbereiden door een bedrag in je begroting opzij te zetten voor onvoorziene kosten.

Succesvol investeren én financieren? ActivFinance helpt je verder

Wil je een investeringsplan opstellen maar kom je er niet uit? ActivFinance is de financiële sidekick die jou graag een stap verder helpt. Wij regelen niet alleen de best passende financiering voor jouw bedrijf, maar helpen je ook de eventuele risico’s in kaart te brengen en een goed doordacht plan op te stellen. Zo hebben we het afgelopen jaar meerdere ondernemers succesvol begeleid bij een bedrijfsfinanciering in de regio Hilversum, Huizen, Almere, Laren, Utrecht en Weesp. Sparren met onze adviseurs is geheel vrijblijvend, dus neem vooral contact op!

Neem contact op Kijk op onze website

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000