Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

Werkkapitaal

Werkkapitaal is het kapitaal dat een bedrijf nodig heeft om aan zijn dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Denk aan het betalen van leveranciers en het uitkeren van salarissen. Een positief werkkapitaal is essentieel voor de gezondheid van elk bedrijf. Het verbeteren van werkkapitaal is de smeerolie.

Hoewel ze gerelateerd zijn aan elkaar, zijn werkkapitaal en cashflow niet hetzelfde. Cashflow is belangrijk voor het werkkapitaal: als debiteuren een lange betaaltermijn hanteren, of niet betalen, dan komt het bedrijf mogelijk in de problemen met binnenkomende rekeningen. Het verzekert je van zorgeloos ondernemen. Dat is wat je wil en waar je goed in bent. Het houdt niet alleen het bedrijf draaiend, maar zorgt er ook voor dat er investeringen kunnen worden gedaan die nodig zijn om te groeien.

Krediet aanvragenContact opnemen

Financiering

Maar hoe kom je aan voldoende werkkapitaal? Je hoeft niet meteen te kijken naar een financiering. Bij werkkapitaal zijn de volgende drie factoren van belang:

  • Debiteuren
  • Voorraden
  • Crediteuren

Zoek eerst naar financiële ruimte binnen je eigen bedrijf. Denk aan het alert omgaan met je voorraad, actief debiteuren- en crediteurenbeheer. Hoe langer het duurt voordat debiteuren hun facturen betalen, hoe langer je op je geld moet wachten. Hetzelfde geldt voor voorraden. Hoe langer artikelen op voorraad liggen, hoe langer het duurt voordat je er geld voor ontvangt. Ook crediteuren hebben invloed op het werkkapitaal. Hoe langer het duurt voordat leveranciers betaald krijgen, hoe langer je jouw werkkapitaal inzetbaar houdt voor andere uitgaven. Zijn deze mogelijkheden benut?

Dan zijn er ook nog verschillende financieringsvormen voor werkkapitaal beschikbaar. De keuze voor een passende financiering van werkkapitaal is voor veel ondernemers niet eenvoudig. Maar de keuze tussen allerlei verschillende alternatieve financieringsvormen is niet het enige vraagstuk waar ondernemers voor staan. Ook moet je beslissen over welke looptijd en rentepercentage het beste passen bij de financiering van het werkkapitaal van de onderneming.

Werkkapitaal voor je bedrijf

Bank

Een bekende financieringsvorm is een lening van de bank in de vorm van een rekening-courantkrediet. Je mag tot een bepaald bedrag 'rood staan'. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je gebruikt. Voor de ondernemer in het midden- en klein bedrijf blijft de bank een belangrijke financieringspartij. Maar banken geven zelf ook aan dat zij niet altijd meer de partij zullen zijn die de (hele) financiering voor hun rekening willen nemen.

Factoring/debiteurenfinanciering

Factoring is een financieringsvorm én een service. Een factormaatschappij kan jou een krediet geven of (grotendeels) directe uitbetaling van je facturen verzorgen. Daarnaast kan een factormaatschappij jouw debiteurenbeheer uit handen nemen. Zo kun je de cashflow op gang houden. Bij enkele factoringbedrijven kun je facturen vanaf 1.000 euro bevoorschot krijgen. Het gaat hierbij om 'business to business'-transacties, dus niet om facturen aan consumenten.

Leverancierskrediet

Leverancierskrediet is krediet dat ontstaat op het moment dat de verkoper zijn goederen of diensten heeft geleverd en de koper niet direct de rekening betaalt of hoeft te betalen. De periode dat de koper nog niet heeft betaald, geniet deze van een soort krediet. Met leveranciers kun je betalingsvoorwaarden afspreken. Denk aan een langere betalingstermijn dan gebruikelijk, of juist een korting als je een factuur snel betaalt.

Crowdfunding

Het woord crowdfunding zegt het al: de crowd (een grote groep mensen) zorgt samen voor de financiële middelen die nodig zijn om de investering van een ondernemer te realiseren. Een crowdfundplatform richt zich op de financiering van (gevestigde) ondernemers via investeerders die een mooi rendement willen bereiken tegen verantwoorde risico’s. Investeren via crowdfunding kan op verschillende manieren plaatsvinden. De vier meest voorkomende zijn:

  • Donaties. De investeerder doneert geld voor een bepaald doel.
  • Sponsoring. De investeerder ontvangt een niet-financiële tegenprestatie van de ondernemer, bijvoorbeeld een boek met naamsvermelding.
  • Vreemd vermogen (lening). De investeerder leent een (kleine) som geld uit aan de ondernemer. De ondernemer betaalt de investeerder na verloop van tijd het geïnvesteerde bedrag met rente terug.
  • Eigen vermogen (aandelen). De investeerder neemt een aandeel in het kapitaal van de ondernemer.

Crowdfunding kent belangrijke onderscheidende voordelen ten opzichte van traditionele financieringsvormen. Het helpt je bij het ‘op de kaart te zetten’ van jouw onderneming. Het bindt bestaande klanten aan jou. Jij vindt nieuwe klanten. Het geeft je de gelegenheid om te testen of er behoefte is aan jouw aanbod. Ten slotte is het een mooie mogelijkheid om een vervolgfinanciering te vinden.

Online krediet via fintech-financiers

Fintech staat voor financiële technologie. Fintech bedrijven gebruiken online technologie om een (deel van een) financieringsproces te organiseren. Denk aan online krediet, online werkkapitaal, matchingplatforms en krediet via een pinautomaat. Zij bieden tijdelijke financiering van werkkapitaal aan. Fintech bedrijven zijn een zeer welkome aanvulling op de soms nog wat traditionele partijen in de financiele dienstverlening. Zij stellen zich meestal als doel om bedrijfsfinancieren sneller, makkelijker en goedkoper te maken. Daarbij maken ze gebruik van slimme en innovatieve technologie, zodat jij snel en makkelijk geholpen wordt. Voor jou als ondernemer is dit een goede extra mogelijkheid. Hierdoor heb je meer keuze in geldverstrekkers die je kunnen helpen met een financiering en word je sneller geholpen.

Leasing

Leasing kan een geschikt middel zijn om investeringen in bedrijfsmiddelen te financieren. Een lease stelt je in staat om werkkapitaal te behouden en het object tot 100% te financieren. Dat kan omdat bij leasen het bedrijfsmiddel als onderpand dient. Zo hoef je niet een groot bedrag ineens te betalen of te lenen voor een auto, computer of machine. Je betaalt in maandelijkse termijnen gespreid over een langere periode.

Krediet aanvragenContact opnemen

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000