Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Bijna kwart mkb heeft behoefte aan externe financiering

Op 29 maart 2019
Bijna kwart mkb heeft behoefte aan externe financiering

Van alle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) heeft 24 procent behoefte aan een externe financiering. Dit meldt het CBS op basis van een enquête uit de Financieringsmonitor, met betrekking tot het jaar juli 2017 tot juli 2018. Van de bedrijven die in deze periode behoefte hadden aan financiering en hier ook daadwerkelijk een aanvraag voor deden, kreeg 84 procent de financiering rond. Met de resultaten van de enquête wordt de zoektocht van het MKB naar externe financiering van begin tot eind in kaart gebracht.

Bankleningen nog steeds belangrijk, maar alternatieven komen op

Kijken we naar de financiering die in de markt tot stand komt, dan zien we dat het aandeel van bancair krediet in het totaal aan bedrijfsfinanciering voortdurend kleiner wordt. Het MKB doet steeds vaker een beroep op alternatieven vanwege de aangescherpte acceptatiecriteria van banken. Buiten bankleningen komen financieringsvormen zoals leasing, factoring en private equity steeds vaker voor. Ook crowdfunding heeft in een paar jaar tijd een enorme groei doorgemaakt.

Financieringsvormen in aanvraag

Meer vraag bij grotere bedrijven binnen het MKB

De financieringsbehoefte binnen het MKB neemt evenredig toe met de bedrijfsgrootte. Bij het microbedrijf met minder dan 10 werkzame personen heeft 23 procent behoefte aan externe middelen. Bij het kleinbedrijf (10 tot 50 werkzame personen) en het middenbedrijf (50 tot 250) ligt dat met respectievelijk 27 procent en 31 procent hoger.

Van de bedrijven die aangeven een financieringsbehoefte te hebben, gaat 81 procent op zoek naar de mogelijkheden. Twee derde van deze laatste groep doet daadwerkelijk een aanvraag voor financiering. Bij de startups zien we de meeste afvallers: meer dan de helft doet geen aanvraag nadat zij zich georiënteerd hebben, vaak omdat zij hun slaagkans laag inschatten.

Gemiddelde slaagkans laagst bij kleinste mkb’ers

Van de bedrijven in het MKB die een aanvraag doen voor financiering, slaagt 84 procent erin om de gevraagde financiering gedeeltelijk of zelfs geheel binnen te halen. Het gemiddelde slagingspercentage varieert tussen 80 procent voor de groep microbedrijven tot 93 procent voor middenbedrijven als groep. Dit is een stuk lager dan bij het grootbedrijf, waar 99 procent van de aanvragen leidt tot financiering. Naast bedrijfsgrootte zijn ook de financiële gezondheid en beschikbaarheid van voldoende onderpand van belang voor de slaagkans. De ICT en de zakelijke dienstverlening zijn bedrijfstakken binnen het MKB waar een aanvraag het minst vaak leidt tot financiering. Zij kunnen financiers minder onderpand, en dus minder zekerheden bieden.

Hoe vergroot ik mijn slagingskans?

Hoe helpt ActivFinance jou als ondernemer?

Het aanbod van financieringen voor MKB-ondernemers wordt steeds diverser. Naast banken zijn er alternatieven zoals leasing en factoring, crowdfunding, business angels en kredietunies. Dit geeft ondernemers meer mogelijkheden, maar maakt de toegang tot investeringskapitaal niet altijd makkelijk. Eenvoudig en snel een bedrijfsfinanciering aanvragen is voor veel MKB ondernemers niet vanzelfsprekend. Geldverstrekkers zijn niet altijd even behulpzaam bij het opstellen van een aanvraag. Het kost jou dus veel tijd en energie. ActivFinance helpt in het vergroten van uw slagingskansen. Benieuwd hoe we dit aanpakken? Neem gerust contact op, dan maken we een vrijblijvende afspraak en bespreken we jouw toekomst- en investeringsplannen.

Bron: Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000