Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Einde van jouw rentevaste periode? Vergeet niet jouw voordeel te pakken!

Op 5 april 2019
Einde van jouw rentevaste periode? Vergeet niet jouw voordeel te pakken!

Het is voor ondernemers met een zakelijke lening heel herkenbaar: de einde rentevast periode. Elke zakelijke lening bij de bank heeft een zogeheten rentevast periode. Net voordat deze periode afloopt ontvang je een voorstel voor de nieuwe periode. Dit voorstel is al ingevuld en hoef je alleen nog maar voor akkoord te tekenen. Dat klinkt gemakkelijk en daar houd je als ondernemer van. Toch adviseren wij jou om verder te kijken aan het einde van een rentevast periode.

Kan de rente omlaag?

Veel ondernemers laten geld liggen door zonder blikken of blozen het aanbod van hun huidige bank te accepteren. Bij het begeleiden van ondernemers waarvan de rentevast periode afloopt, zien wij dat het nieuwe rentevoorstel van de huidige bank vaak goedkoper kan. Het doen van een nieuw rentevoorstel is een vrijwel geautomatiseerd proces en de bank hanteert als uitgangspunt standaard tarieven op basis van de risicoklasse waarin zij jouw bedrijf indelen. Vaak is dit een oud risicoprofiel dat is berekend bij het verstrekken van de zakelijke lening. Soms wel vijf jaar of langer geleden.

In de tussentijd kunnen er zaken in positieve zin zijn veranderd. Bijvoorbeeld: de rentabiliteit (winstgevendheid) is de afgelopen jaren verbeterd. Inmiddels is er op de zakelijke lening afgelost en is het uitstaande lening bedrag lager geworden. De zekerheid die de bank bij het verstrekken van de lening heeft gevraagd (bijvoorbeeld hypotheek op een bedrijfspand) is in waarde gestegen.

Daarnaast voeren banken op het moment van Rentestandenrenteverlenging kostenopslagen door. De operationele kosten en vermogenskosten voor de bank kunnen wijzigen, bijvoorbeeld door nieuwe wet- en regelgeving. Als de risicokosten, operationele kosten en/of vermogenskosten wijzigen, dan kunnen banken dit aan het einde van een rentevast periode aan je doorrekenen. En dat doen ze dan ook. Dit zorgt er ook voor dat je rente wijzigt. Je huidige bank zal niet zomaar jouw onderneming in een lagere risicoklasse indelen. Dat moet je als ondernemer maar net weten.

Wat adviseren wij jou te doen?

Op het moment dat de rentevast periode afloopt kun je vergoedingsvrij overstappen naar een andere geldverstrekker. Het oversluiten van de zakelijke lening heeft zin als je maandlasten lager worden en/of de voorwaarden (misschien sta je privé wel borg voor de zakelijke lening) verbeteren. Je zal dus de rente die je aan het einde van de rentevast periode aangeboden krijgt, moeten vergelijken met de rente van andere geldverstrekkers. Echter, vaak ontvang je het rentevoorstel een aantal weken voor de expiratiedatum. Je dient als ondernemer dan binnen een aantal weken te beslissen. Ons advies is dan ook om dit in ieder geval drie maanden voorafgaand aan de einddatum van de rentevast periode te doen. Dan heb je alle tijd om de juiste keuze te maken.

Marktwerking en toegevoegde waarde

Een andere reden om bij een nieuwe rentevast periode meerdere offertes op te vragen, is de wens van geldverstrekkers om gericht marktaandeel te vergroten. Denk hierbij aan bestaande banken, maar zeker ook de nieuwe geldverstrekkers die in Nederland hun positie graag uitbouwen. Vaak zijn ze bereid een lagere rente aan te bieden dan jouw huidige bank. Wij zien dat het verschil in aanbod tot 1,5% kan verschillen. Vaak tegen dezelfde of zelfs betere voorwaarden.

Overstappen kost toch geld?

Je kunt aan het einde van de rentevast periode vergoedingsvrij aflossen. Echter, om over te kunnen stappen naar een andere geldverstrekker maak je wel een aantal kosten. Denk hierbij aan kosten voor de notaris (in geval van hypothecaire lening), afsluitprovisie, taxatiekosten en meer. Gelukkig zijn deze kosten eenmalig. En je profiteert de gehele nieuwe rentevast periode van de lagere rente. In bijna alle gevallen verdien je deze kosten snel terug. En als je ActivFinance laat bemiddelen, dan geven veel geldvertrekkers jou ook nog een korting. Wij leveren precies aan wat de geldverstrekker nodig heeft. Dat is efficiënt en bespaart hun tijd. Daarom werken ze ook graag met ons samen.

Tot slot een praktijkvoorbeeld

Een ondernemer heeft een zakelijke lening van Rentevaste periode250.000 euro. De huidige geldverstrekker bood een rentepercentage van 4,65% voor een periode van 5 jaar. Dezelfde financiering konden wij voor onze klant realiseren tegen een rentepercentage van 3,65%. Het jaarlijkse voordeel wordt door de aflossing op de hoofdsom jaarlijks iets lager, maar bedraagt gemiddeld 2.200 euro. De eenmalige kosten voor notaris, taxatie en advieskosten bedroegen 4.000 euro die binnen 2 jaar zijn terugverdiend. Er is gedurende de nieuwe rentevast periode een netto voordeel behaald van 6.000 euro.

Profiteer van de expertise en netwerk van ActivFinance

Loopt jouw rentevast periode binnenkort af? En wil je weten of overstappen voor jou loont? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We delen onze kennis, je ontvangt een inschatting van de mogelijkheden en een indicatie van de te verwachten kosten. Op deze manier kun jij een goede keuze maken. Waar de bank stopt, gaat ActivFinance verder!

Neem contact opOver ons

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000