Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Factoring of het voorschieten van facturen, de trend in het MKB

Op 12 april 2019
Factoring of het voorschieten van facturen, de trend in het MKB

Waar sommige ondernemers direct betaald krijgen door middel van een pin betaling, een tikkie of contant geld, zijn er veel ondernemers die werken met facturen. En een factuur uitsturen betekent dat je moet wachten op de betalingstermijn van je klant. In Nederland worden facturen pas na gemiddeld 40,6 dagen voldaan. Tijdens deze betalingstermijn lever je als het ware een krediet aan jouw klant. Maar je bent geen bank en hebt waarschijnlijk betere plannen met dat geld. Voor veel bedrijven is debiteurenbeheer een tijdrovende bezigheid die afleidt van het échte leuke werk. Toch is het van groot belang dat het versturen en innen van facturen goed en tijdig verloopt. Daarom is het gebruik van factoring de afgelopen jaren fors gegroeid. Nederland is zelfs een van de koplopers in Europa als het gaat om de inzet van factoring als financieringsoplossing.

Wat is factoring?

Factoring is een manier om aan meer werkkapitaal te komen, door facturen direct te laten uitbetalen. Deze moderne manier van financieren kent verschillende vormen, maar blijft in de basis hetzelfde. Als ondernemer draag je de facturatie over aan een factormaatschappij. In ruil voor een vergoeding aan de factormaatschappij ontvang je als ondernemer direct het uitstaande bedrag op je rekening. Op de betalingstermijnen die je opdrachtgevers hanteren hoef je niet meer te wachten, waardoor je direct de beschikking over geld hebt. Je kan door met ondernemen en kansen pakken zodra je ze ziet.

Traditionele factoring

Wat is factoring?

Bij traditionele factoring wordt een groot deel van jouw factuur voorgefinancierd. Het voordeel van het verpanden van een factuur is dat de kosten lager liggen, dan wanneer je ervoor kiest om de vorderingen te verkopen. Met traditionele factoring blijf je als ondernemer verantwoordelijk voor het debiteurenrisico, omdat de factuur enkel verpand is aan de factormaatschappij. Als jouw klant besluit niet te betalen is dit verlies voor jouw rekening. Bij deze vorm van factoring is het ook mogelijk dat de factormaatschappij aanvullend het gehele debiteurenbeheer voor je uit handen neemt.

American factoring

Bij American factoring worden jouw facturen over het algemeen gekocht door de factormaatschappij. De bevoorschotting – tot wel 97% – is hoger dan bij andere soorten factoring zoals traditionele factoring. Je betaalt een all-in-tarief. De hoogte hangt onder meer af van de betaaltermijn van jouw debiteuren (hoe langer de betaaltermijn, hoe hoger het tarief), het ingeschatte risico en jouw totale omzet; hoe hoger jouw totale omzet, hoe lager het tarief. Het voordeel van American factoring is dat een overeenkomst sneller kan worden afgesloten. Vaak al binnen 24 uur. Daarnaast kun je ervoor kiezen slechts een deel van de omzet te ‘factoren’. Je betaalt kosten per factuur. Dit maakt het mogelijk om factoring in te zetten voor één factuur of één debiteur. Als ondernemer blijf je eigenaar van je factuur en je debiteurenbeheer doe je zelf. Het maakt American factoring dus een hele flexibele vorm van financiering, waarbij je zelf de regie in handen houdt.

Misverstanden over factoring

‘Factoring is riskant’. Factoring kan een riskante keuze lijken. De meest overduidelijke reden is dat je een deel van jouw winst gaat af moeten staan aan factoring kosten. In ruil voor deze kosten, geeft het jou de zekerheid dat openstaande facturen worden betaald. De factormaatschappij neemt het risico. En voor die zekerheid betaal je als ondernemer een vergoeding.

‘Factoring is slecht voor mijn imago’. Klanten krijgen het idee dat je in financieel zwaar weer zit. Als je gebruik maakt van factuurbemiddeling dan doe je dat om snel over liquide middelen te beschikken, om bijvoorbeeld te investeren te blijven groeien. Een factoringmaatschappij handelt het debiteurenbeheer op een professionele manier af.

Wat kan ActivFinance voor je betekenen?‘Factoring is alleen geschikt voor grote bedrijven’, zegt men. Maar in de werkelijkheid maakt het niet uit hoe groot of klein jouw bedrijf is. Financiering via de verkoop van uitstaande vorderingen is namelijk niet afhankelijk van de omvang van een onderneming. Je kunt tegenwoordig losse facturen laten bevoorschotten. Komt jouw bedrijf nog niet in aanmerking voor een banklening? Of heb je extra middelen nodig naast het krediet dat je al hebt? Ook dan kom je in aanmerking.

En ten slotte: waar moet je op letten bij factoring?

Er zijn verschillende soorten factormaatschappijen en ieder bedrijf is anders. De eerste stap is het bedenken of je structureel gebruik wil maken van de diensten van een factor of incidenteel. Het is denkbaar dat ondernemers met seizoensgebonden producten baat hebben bij incidentele factoring. Vervolgens moet je bepalen of je je gehele debiteurenportefeuille uit handen wilt geven. Heb je vaste debiteuren die altijd keurig op tijd betalen? Wil je verzekerd zijn tegen faillissementen en/of non-betalingen? Ga zo maar door.

ActivFinance helpt bij factoring

Ben je op zoek naar de beste factoring oplossing? Zoek niet verder. We onderhouden uitstekende contacten met verschillende factoringmaatschappijen. Sommige zijn relatief onbekend, maar hanteren zeer concurrerende voorwaarden. Je komt dus altijd in contact met de meest geschikte factorpartij. Je krijgt daardoor de laagste tarieven en beste condities. We zijn er voor bedrijven met een omzet vanaf 30.000 euro.

Heb je nog vragen over factoring en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vooral even contact op met ActivFinance. Wij helpen je graag verder!

Neem contact op Kijk op onze website

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000