Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Hoe beoordeelt een geldverstrekker jouw financieringsaanvraag?

Op 8 maart 2019
Hoe beoordeelt een geldverstrekker jouw financieringsaanvraag?

Binnen de financiële dienstverlening wordt gebruik gemaakt van een zogeheten credit rating analyse om kredietrisico’s in te schatten. Een credit rating is een onafhankelijk oordeel over de kredietwaardigheid van je onderneming en wordt weergegeven als een ‘rapportcijfer’. Ondernemers krijgen hier dagelijks ongemerkt mee te maken. Maar hoe wordt dit rapportcijfer eigenlijk bepaald?

Banken en andere geldverstrekkers analyseren eens in de zoveel tijd de kredietstatus en bij een financieringsaanvraag wordt de rating opnieuw berekend. Hierbij wordt het betalingsgedrag en de kredietscore beoordeeld, meestal aan de hand van de beschikbare informatie en scores bij Graydon en Credit Safe. Helaas worden deze analyses niet transparant met de ondernemer besproken en ben je vaak onvoldoende hierop voorbereid. Jouw bedrijf doet het goed. Maar hoe goed precies? Kan het niet beter? En goedkoper?

Rapportcijfer

Iedere bankinstelling is verplicht een ratinganalyse uit te voeren. Deze gemaakte rating geldt als basis voor de kredietrisico analyse van de kredietportefeuille. De gestandaardiseerde wereldwijde werkwijze is een groot voordeel bij de risico analyse. Wel of geen kredietverstrekking, tegen welke voorwaarden en tarifering hangt af van de behaalde rating. Ook fintechs werken met credit ratings in hun vaak automatische beoordeling. Ze gebruiken de technologie om beschikbare (big) data systematisch te analyseren, waarna ze besluiten om wel of geen financiering verstrekken.

Wat is jouw kredietwaardigheid?

Goede toelichting

Een goede onderbouwing van de credit rating aan geldverstrekkers helpt om inzicht te krijgen in het risico profiel en een financiering te krijgen. Nu de markt van alternatieve financieringsvormen sterk groeiende is en tegelijkertijd ook de eerste ‘default’ situaties zich aandienen, helpt credit rating deze alternatieve financieringsplatformen. Een grondige risico inschatting helpt bij de beoordeling van de aanvraag en het onderbouwd verlagen van risico-opslagen.

Een verlaging van het risicoprofiel zorgt voor een win-win situatie. De geldverstrekker krijgt zelf namelijk ook meer armslag in de kredietverstrekking, omdat er meer kan worden uitgeleend met dezelfde hoeveelheid funding. De banken zien inmiddels in dat het bespreken van de eigen bankrating analyse met ondernemers en financieringsexperts voor hun ook voordelen oplevert.

Toegevoegde waarde ActivFinance

Banken worden steeds kritischer en daarom is het voor ondernemers belangrijk om de kwaliteit van hun financieringsaanvraag te verhogen. Ze zullen wellicht meer moeten ‘shoppen’ bij andere banken en financiers. Deze snijden in hun front office en besteden door digitalisering steeds minder aandacht aan advies voor klanten.

ActivFinance staat dichter bij de ondernemer. Wij helpen je vanaf de start van de financieringsbehoefte, brengen de positie van je onderneming in kaart, beoordelen de risico’s en de manier waarop deze worden beheerst. Met deze ‘voorkennis’ kun je de slagingskans van jouw aanvraag drastisch vergroten en de financieringsvoorwaarden verbeteren. Een goede credit rating levert je dus financieel voordeel op. Maar ook concrete ideeën om jouw financiële situatie te optimaliseren. Meer weten over de kredietwaardigheid van jouw onderneming? Neem contact op met ActivFinance. Onze financiële experts helpen je bij het realiseren van jouw ambities!

Neem contact op

Waarom ActivFinance?
  • Persoonlijk contact
  • Snel en gemakkelijk
  • Creatief in oplossingen
  • Het beste netwerk
  • De ideale financiering
  • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000