Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Prinsjesdag 2020: 6 tips om slim en fiscaalvriendelijk te ondernemen

Op 18 september 2020
Prinsjesdag 2020: 6 tips om slim en fiscaalvriendelijk te ondernemen

In tijden dat het slecht gaat denken we meestal direct aan bezuinigingen. Maar ons kabinet gaat het anders aanpakken. Met een uitgebreid investeringspakket hoopt het kabinet de werkgelegenheid tijdens de komende periode overeind te houden en de economie weer te herstellen. Een beleid dat volgens ons een pluim verdient. ActivFinance geeft je 6 tips om slim te blijven ondernemen en zoveel mogelijk fiscaal voordeel uit de nieuwe maatregelen te halen.

 1. Kijk vooruit en blijf ontwikkelen

Het kabinet heeft een vooruitziende blik maar die heb jij als ondernemer ook. Breng de kansen en uitdagingen voor jouw onderneming in kaart en ga deze aan. Elke onderneming kent zijn eigen uitdagingen maar het zijn de snelle aanpassers die in crisistijden overeind blijven. Zorg dat je de juiste koers vaart en het roer kan omgooien als het nodig is. Juist nu is het belangrijk flexibiliteit te tonen en te blijven ontwikkelen. Hoe kun je dat het beste aanpakken? ActivFinance helpt je in een persoonlijk gesprek.

 1. Profiteer van de lage overdrachtsbelasting

Overweeg je een bedrijfspand of een verhuurde woning te kopen of te (her)financieren? Dan is het verstandig om dat nog dit jaar te doen. Tot 1 januari 2021 kun je namelijk profiteren van de lage overdrachtsbelasting voor verhuurde woningen (2%) en niet-woningen (6%). Daarna wordt het tarief naar 8% verhoogd voor niet-woningen, zoals bedrijfspanden maar ook voor verhuurde woningen (niet als hoofdverblijf) en vakantiewoningen. Zorg dus dat het vastgoed vóór 31 december 2020 is overgedragen en geleverd als je extra belastingkosten wil voorkomen.

 1. Los schulden alvast af

Per 1 januari 2021 stijgt het box 2-tarief en ga je meer belastingheffing betalen. Het kan dus voordelig zijn om dit jaar al dividend uit te keren en je schulden te verlagen. Heeft je onderneming een schuldenlast van meer dan 500.000 euro? Ook dan is het slim om tijdig in actie te komen en schulden alvast af te lossen. De Wet excessief lenen is namelijk uitgesteld tot 1 januari 2023 en dat geeft meer tijd om hierop te anticiperen.

ActivFinance geeft je 6 tips om slim en fiscaalvriendelijk te ondernemen

 1. Op het juiste moment investeren

Ben je van plan om volgend jaar te investeren? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijdelijke regeling geeft korting aan ondernemers die investeren en zorgt ervoor dat bedrijven ook in deze roerige tijden blijven investeren in bedrijfsmiddelen. Een percentage van de investering mag je dan in mindering brengen op de loonbelasting. Ook is er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het kan dus lonen om je investeringsplannen nog eens goed te bekijken.

 1. Bedrijfsopvolgingsregeling

Heb je een familiebedrijf en wil je het in de toekomst laten overnemen door de volgende generatie? Dan kun je gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Je betaalt dan minder of geen belasting en kan het bedrijf fiscaalvriendelijk overdragen. Er stond even een vraagteken achter de toekomst van de BOR, maar je kunt er in 2021 nog gewoon van gebruik maken.

 1. Fiscale bijtelling elektrische auto

Geen gouden koets voor de koning dit jaar. Maar misschien wél een nieuwe koets voor de deur van jouw eigen onderneming. De bijtelling voor elektrische leaseauto’s wordt namelijk per 1 januari 2021 verhoogd. Nu geldt nog een bijtellingstarief van 8% over een maximum van 45.000 euro. Dat gaat volgend jaar naar 12% bijtelling over 40.000 euro. Je bespaart dus tot wel duizenden euro’s bijtellingskosten als je dit jaar nog een elektrische auto zoals een Tesla gaat leasen.

Meer tips nodig? ActivFinance helpt je graag verder

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op met ActivFinance. Onze adviseurs kijken mee naar jouw situatie en geven graag meer gerichte tips. Voor de toekomst is het volgens ons van belang dat elke onderneming en sector apart wordt bekeken. Bedrijfsfinancieringen zijn anno 2020 maatwerk en verschillen per bedrijf en situatie. Laat je bijstaan met persoonlijk advies!

Neem contact op Kijk op onze website

Waarom ActivFinance?
 • Persoonlijk contact
 • Snel en gemakkelijk
 • Creatief in oplossingen
 • Het beste netwerk
 • De ideale financiering
 • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000