Direct contact? Bel: 085 018 6000
Klanten vertellenscore5.0

ActivFinance blog

Tips om het bestuurdersrisico tijdens de coronacrisis te beperken

Op 20 mei 2020
Tips om het bestuurdersrisico tijdens de coronacrisis te beperken

Het pakket aan noodmaatregelen voor ondernemers ten spijt: de eerste coronafaillissementen zijn uitgesproken. Ook in onze regio. Helaas verwachten wij dat deze eerste faillissementen slechts het begin is. Wees dus op elk scenario goed voorbereid. In deze tijden kan het zo zijn dat een gezonde onderneming opeens wordt geconfronteerd met liquiditeitsproblemen. ActivFinance kan je helpen om je onderneming gezond te houden, ook voor later!

Wees realistisch en kijk naar de lange(re) termijn

Natuurlijk doen ondernemers er alles aan om hun onderneming te redden, mocht het de verkeerde kant op gaan. Hierbij zullen ze alles doen wat in hun mogelijkheden ligt. Dit kan een risico zijn, want wellicht zullen ze ook extra schulden aangaan om weer een paar maanden vooruit te kunnen. Het gevaar hierbij is dat de coronacrisis kan leiden tot kortzichtigheid.

Kijk verder dan alleen vandaag, morgen en zelfs overmorgen. Hoe ziet het plaatje eruit op een termijn van een maand, een half jaar of zelfs twee jaar? Voordat je je bedrijf helemaal volstopt met nieuwe financieringen, moet je jezelf een belangrijke vraag stellen: lever ik nog steeds toegevoegde waarde voor mijn klanten? Als dit zo is blijft er normaal gesproken winst over waarmee je in de toekomst de extra financieringen kunt aflossen.

Do’s en don’t’s als ondernemer in zwaar weer

Mocht het bedrijf toch niet te redden zijn, dan is dat natuurlijk heel erg. Een faillissement is een heftige en emotionele gebeurtenis. Houd in ieder geval rekening met de volgende zaken om het bestuurdersrisico zoveel mogelijk te beperken. Ondernemers kunnen door curatoren namelijk in privé aansprakelijk worden gesteld en dit wil je ten alle tijden voorkomen.

Voor de ondernemer van een besloten vennootschap in moeilijkheden zijn de volgende punten van cruciaal belang:

 • er geen verplichtingen meer voor de vennootschap aangegaan worden, indien de ondernemer bij het aangaan van de overeenkomst weet, of redelijkerwijs behoorde te weten, dat de vennootschap zijn financiële verplichtingen niet kan nakomen;
 • de ondernemer volledig transparant werkt in de periode dat de onderneming in financiële moeilijkheden verkeert;
 • afspraken schriftelijk worden vastgelegd;
 • crediteuren juist voorgelicht worden en dat alle crediteuren gelijk worden behandeld (geen selectieve betalingen);
 • de ondernemer voldoet aan de boekhoudverplichting en de jaarrekeningen zijn tijdig gedeponeerd;
 • bij de verkoop van activa of het geven van zekerheden telkens wordt getoetst of er niet sprake is van ongeoorloofde handelingen in het zicht van een faillissement. En de verkoop van activa geschiedt tegen marktconforme prijzen;
 • dien tijdig een melding van betalingsonmacht bij de fiscus en eventueel het bedrijfspensioenfonds in als je betalingsproblemen verwacht. Op 7 april 2020 heeft de overheid bekend gemaakt dat de melding betalingsonmacht niet nodig is op het moment dat al om uitstel is gevraagd van betaling verschuldigde loonheffingen en/of belastingen vanwege het coronavirus.

ActivFinance helpt je ook in deze moeilijke tijd

We snappen dat niemand van tevoren kon weten wat ons te wachten stond door het coronavirus. Als je als ondernemer aan deze eisen voldoet, zal bestuurdersaansprakelijkheid niet snel aan de orde zijn. Wel zal de ondernemer in deze onzekere tijden een goede planning moeten maken. Meerdere scenario’s zullen moeten worden doorgerekend en pijnlijke maatregelen moeten op tijd worden doorgevoerd. Dit vraagt om een goede documentatie waaruit het gevoerde bestuur ook later blijkt. Daar hoort in deze crisis ook bij dat hij tijdig gebruikmaakt van de corona steunmaatregelen, als de onderneming daarvoor in aanmerking komt.

Het is belangrijk dat we goed op elkaar letten en elkaar helpen waar we kunnen. Heb jij een financiële sidekick nodig om goed met deze nieuwe situatie om te gaan? Neem contact met ons op of laat hier je gegevens achter.

Neem contact op Kijk op onze website

Waarom ActivFinance?
 • Persoonlijk contact
 • Snel en gemakkelijk
 • Creatief in oplossingen
 • Het beste netwerk
 • De ideale financiering
 • 100% beveelt ons aan
Vragen?
Neem contact op

Wij helpen je graag verder

 Telefoon: 085 - 018 6000